KO-EFFEKT?

2017-03-04

Läser en annons i ICA-kuriren om Ko-effekten i 7 steg. Ett projekt i Tanzania som är initierat av Svenska Kyrkan. Det går ut på att en familj får ansöka om en dräktig kviga från kyrkan och en i familjen får utbildning i hållbart jordbruk och koskötsel. Många frågor dyker upp i min skalle som sedan barnsben skött kor och kalvar samt bedrivit mjölkproduktion och kviguppfödning i praktiskt taget hela mitt vuxna liv.

 Är det här kor som är anpassade till det klimat och de förutsättningar som finns i Tanzania? Kossan i annonsen ser mer ut som en köttrasko som inte ger så mycket mjölk. På de bilder som visas på hemsidan är det en mager kviga av Holsteintyp som föses in i ett skjul. En Holsteinko är avlad för att mjölka mycket och kräver också mycket foder och näringsrikt foder. Kommer mjölkningen att ske med mjölkmaskiner eller eventuellt mjölkningsrobotar? Hur säkerställs att mjölken är fri från skadliga bakterier och smittämnen?

Kon är motorn i ett kretsloppsjordbruk där hon äter gräs som vi inte kan äta och ger en bra gödsel till andra grödor som är föda till oss människor. Men en ko föder endast en kalv om året och för att bli dräktig behövs det en tjur eller insemination. En kalv är vuxen först vid ca 2 års ålder och kan då få sin första kalv. Illustrationen till denna ko-effekt verkar på mig vara väldigt naiv och gammalmodig.

Men det kanske är så att man investerar i moderna koladugårdar i ranchdrift med mobila mjölkningsrobotar med minimejerier? Där man tar tillvara massajernas kunskaper och traditioner om boskapsskötsel och stöper om dem så att det blir ekonomiskt bärkraftiga företag som producerar högvärdiga livsmedel? Då är jag villig att swisha pengar för flera kor i Tanzania.

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)




Mata in koden inbäddad i bilden